Dijital baskı makinalarında basılan ürünlerin, yine aynı makinada veya optik okuyuculu folyo kesim makinalarında sadece ürün kalacak şekilde etrafındaki fazlalıkların (dekupe) kesilme işlemidir.
Baskes sistemi Daha çok ufak ölçülü az adetli etiket tarzı ürünler için tercih edilse de büyük ölçüler içinde bu sistem kullanılmaktadır. Kısaca Baskesin kullanım alanını sınırlayamayız.
Grafik tasarım işlemleri bittikten sonra ürünün baskı makinası gönderilmesi ile işlem başlar. Baskı makinasının baskes özelliği var ise baskıyı yaptıktan sora kesiminide yapar ve çıkarır. Baskes özelliği yok ise baskı makinasından çıkarılan ürün optik okuyuculu folyo kesim makinasına yerleştirilir. Baskının dizim şekline göre hazırlanmış şablon ile kesimi yapılır ve çıktıktan sonra etrafındaki fazlalıklar alınır işlem tamamlanmış olur Dijitalya olarak biz baskeste milimetrik kesimler yapa bilmekteyiz.
Baskeste mürekkebin cinsi ve türü ayırt edilmez. Sonuç olarak kesilecek olan folyo olduğu için mürekkebin bir önemi yoktur.
Baskes adındanda anlaşılacağı üzere baskı folyosu üzerine yapılan baskı işleminden sonra yapılan kesim işlemidir. Geri kalan bütün folyoların kesim işlemi folyo kesim sınıfına girmektedir. Renkli folyo, Gümüş Yaldız Folyo, Metalize Folyo v.b. gibi
Dış mekan baskı makinalarında yapılan baskısının korunmaya ihtiyacı yoktur. Sadece ömrünü uzatmak amacı ile laminasyon çekmeyi öneririz. Fakat içmekan baskı makinaları su bazlı olması sebebi ile yapılan baskıya mutlaka laminasyon çekmek gerekmektedir.
Evet baskesi hem iç hem dış mekanda kullana bilirsiniz
Ürünü dijital baskı makinalarında basıp. Baskı bitiminde aynı makinada kesme sistemi dışında. Baskı makinalarında basıp optik okuyucu folyo kesim makinalarında kesme işlemini gerçekleştire biliriz.